Blog Tara SkinCare Apeldoorn
Home Blog Wat is collageen, wat doet het en waarom?
Blog Tara SkinCare Apeldoorn

Op dit blog deel ik de kennis die ik heb opgedaan in de tientallen jaren dat ik in het vak zit.

Heb je een vraag? Gewoon even mailen naar mij en ik antwoord je direct.

Wat is collageen, wat doet het en waarom?

Collageen, je hebt er vast vaker van gehoord. Maar wat is het eigenlijk precies en wat doet het voor je huid?

Collageen betekenis

Wikipedia leert dat het woord collageen uit het Grieks komt en samenbinden betekent. Het is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in ons lichaam. Huid, kraakbeen, pezen en zelfs botten bestaan voor een groot deel uit collageen. Het is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Wat doet collageen?

Collageen houdt de huid jong, stevig en soepel. Vooral op jonge leeftijd wordt er voldoende collageen aangemaakt voor een jong uitziende huid, maar na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen langzaam af. Het gevolg laat zich raden: de huid veroudert langzaam, de huid wordt slapper en er ontstaan rimpels. Naast leeftijd hebben ook allerlei factoren van binnenuit en buitenaf een grotere invloed op de huid.

Externe factoren die de aanmaak van collageen beïnvloeden

Op je leeftijd heb je natuurlijk geen invloed, maar er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat collageen sneller afgebroken wordt waar jij wél invloed op hebt. Wist je bijvoorbeeld dat je ook van suikers rimpels kunt krijgen? Dat komt (héél vereenvoudigd uitgelegd) omdat suikers zich vastzetten op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt. En ook roken zorgt voor een verlies van (elastine en) collageenvezels. Rokers krijgen over het algemeen sneller en diepere rimpels. En tot slot is natuurlijk de blootstelling aan de zon een belangrijke factor; dat is en blijft uiteindelijk de grootste factor van huidveroudering. En beschadiging van het collageen zul je kunnen zien: de huid verzwakt en er komen onvermijdelijk rimpels.

We kunnen het verouderingsproces niet stoppen, … maar wel degelijk vertragen. Ja: natuurlijk het alom bekende gebruik van zonnebrandcrème. Gebruik minder suikers en eet meer (vette) vis met veel omega 3 vetzuren!

De aanmaak van nieuw collageen te stimuleren

Met een gezonde leefstijl kun je de afname van collageen in het lichaam vertragen. Maar wist je dat je ook je lichaam er toe kunt zetten meer collageen te produceren? Een enorm mooie manier om de huid te stimuleren zijn bindweefsel­massages. Die ‘schrikken de huid wakker’ en stimuleren de huidcellen enorm om vooral door te blijven gaan met de aanmaak van collageen­vezels. Bij gespecia­li­seerde schoonheids­salons kun je deze massage­techniek ondergaan. Een nog mooier resultaat kun je bereiken door je huid elke dag met een sculpting massage zelf wakker te houden.

Een stevigere huid? Plan een afspraak in!

Baal jij ook van die rimpels die steeds opvallender worden? Wij helpen je graag de rimpels aan te pakken. Meer weten hoe? Boek een intake in onze beautysalon in Apeldoorn. Op basis van een huidanalyse vertellen we je graag meer over de mogelijkheden en kijken we welke methode het beste bij jou past.

 | 

Anderen over hun ervaringen met Tara SkinCare in Apeldoorn

"Prettige samenwerking met Kimberley. Goede uitleg en adviezen! Heerlijk effect in mn gezicht. Voel dat er iets gebeurt is! Dankjewel!"